Οι καθηγητές του Ωδείου

Νικολαΐδης Νίκος

Καθηγητής Βιολοντσέλου

Γεννημένος στη Λάρισα το 1988 ο Νίκος Νικολαΐδης έκανε τα πρώτα του μουσικά βήματα στο Δημοτικό Ωδείο της πόλης.Η Θεσσαλονίκη και το Κρατικό Ωδείο τον

βοήθησαν να εξελιχθεί περαιτέρω φτάνοντας στο Δίπλωμα Βιολοντσέλου το 2010. Καθοδηγητές του στην πορεία αυτή υπήρξαν οι Gelou Doroftei, Βασίλης Σαΐτης και Zoran Stepic. Η αναζήτησή της μουσικής του βελτίωσης τον οδήγησε στην Ανώτατη Ακαδημία Μουσικής του Trossingen στη Γερμανία όπου απέκτησε Master of Music με σολιστική κατεύθυνση στο βιολοντσέλο κοντά στον καθηγητή Mario De Secondi. Ταυτόχρονα σπούδασε Baroque Violoncello ως παράλληλο αντικείμενο στην τάξη του Werner Matzke. Η μελέτη αυτή της ιστορικής ερμηνείας σε όργανο εποχής επηρέασε την προσέγγιση του στο βιολοντσέλο σε όλο της το εύρος.

Διεθνή masterclasses με εμβληματικά ονόματα του τσέλου, συναυλίες ως σολίστ με ορχήστρες αλλά και ρεσιτάλ μουσικής δωματίου σε Ελλάδα και εξωτερικό  συνθέτουν τη μουσική του ζωή στην επόμενη περίοδο. Ιδιαίτερα επιδραστικές ήταν γι’ αυτόν οι συμμετοχές του στη Stuttgarter Kammerorchester ενώ παίζει τακτικά στην Κρατική Ορχήστρα Αθηνών.

Τα μαθήματα με τη βιολονίστα Marina Chiche στο Trossingen και οι συναυλίες υπό τη διεύθυνση του Λεωνίδα Καβάκου στην ΚΟΑ ξεχωρίζουν ως στιγμές που τον βοήθησαν να οργανώσει και να παγιώσει τον τρόπο  εκφοράς των ιδεών του πάνω στο μουσικό κείμενο.

Είναι καθηγητής Μαθηματικών, πτυχιούχος του Μαθηματικού τμήματος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με ειδίκευση στον Μαθηματικό προγραμματισμό.

Η επιστροφή και δραστηριοποίηση στην πόλη του ήταν γι’ αυτόν διαρκής και καθοριστική επιθυμία

Πλατεία Λαού – ΤΚ 41221 – Λάρισα
2410 536 886
dodiolar@yahoo.gr