Δημοτικό Ωδείο Λάρισας

Ιστορικό

Το μεγαλύτερο ωδείο της χώρας

Το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας είναι ένα από τα κορυφαία και μακροβιότερα μουσικά ιδρύματα της χώρας μας με μεγάλη ιστορική διαδρομή. Ιδρύθηκε το 1930, λειτουργώντας στην αδιάλειπτη πορεία του ως φάρος πολιτισμού στα μουσικά και πολιτιστικά δρώμενα της πόλης.

Εγκαταστάσεις & Διδάσκοντες

Το σύγχρονο κτίριο στη σημερινή του μορφή περιλαμβάνει 34 αίθουσες διδασκαλίας με όλο τον απαιτούμενο εξοπλισμό, μία σύγχρονη αίθουσα συναυλιών χωρητικότητας 500 ατόμων, καθώς και μία μικρότερη αίθουσα πολλαπλών χρήσεων για σεμινάρια και συναυλίες μουσικής δωματίου.

Το Δ.Ω.Λ. είναι μουσικό ίδρυμα απολύτως εξειδικευμένο στη διδασκαλία της Μουσικής Τέχνης και Επιστήμης, ελεγχόμενο από το Υπουργείο Πολιτισμού. Αυτό αφορά στα προσόντα του προσωπικού, (απόφοιτοι ωδείων και πανεπιστημίων με σαφή εξειδίκευση στο αντικείμενο που διδάσκουν) στη διδασκόμενη ύλη, στα επίπεδα σπουδών και στους τίτλους που λαμβάνουν οι απόφοιτοι. Αποστολή του είναι η προσφορά μουσικής εκπαίδευσης υψηλής ποιότητας, έχοντας καταφέρει να έχει στο ενεργητικό του σημαντικές διακρίσεις των σπουδαστών του τόσο στην Ελλάδα, όσο και εκτός των συνόρων της. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο αριθμός των τακτικών σπουδαστών του ανέρχεται τα τελευταία 30 χρόνια σε περισσότερους από 800 ετησίως.

Πέρα από τα τακτικά μαθήματα, κάθε χρόνο πραγματοποιούνται σεμινάρια με εισηγητές πανεπιστημιακούς δασκάλους, όπως και σημαντικές προσωπικότητες στο χώρου της μουσικής. Αυτά απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς της μουσικής, σε μουσικούς που ασχολούνται με τη μουσική ως σολίστ, αλλά και σε σπουδαστές, ενώ τα επισκέπτονται ενδιαφερόμενοι από όλη την Ελλάδα.

Μουσικά Σύνολα

Τα μουσικά σύνολα του ωδείου διακρίνονται για το άριστο επίπεδό τους, έχοντας λάβει μέρος σε φεστιβάλ και αποσπάσει διακρίσεις τόσο σε ελληνικούς, όσο και σε διεθνής διαγωνισμούς. Αυτά αποτελούν η Συμφωνική Ορχήστρα Λάρισας, η Μικτή Χορωδία, η Παιδική Χορωδία, η γυναικεία χορωδία “InDONNAtion”, η Φιλαρμονική, η χορωδία Βυζαντινής Μουσικής, η ορχήστρα Παραδοσιακής Μουσικής, οι Μαθητικές Ορχήστρες «Δημήτρης Μητρόπουλος» και «Μανόλης Καλομοίρης», η Σ.Ο.Λ. junior, το κουιντέτο πνευστών «Ο ήχος ως έχει» και η Λαϊκή Ορχήστρα.

Φεστιβάλ

Κομβικό ρόλο στη διάδοση της μουσικής τέχνης με μεγάλη επισκεψιμότητα από όλη την Ελλάδα έχει και η διοργάνωση μεγάλων φεστιβάλ που στόχο έχουν τη διάδραση των μουσικών της πόλης με καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, όπως το φεστιβάλ Μουσικότροπο, το φεστιβάλ Σαξοφώνου, η Πανελλήνια Συνάντηση Ορχηστρών Κιθάρας Λάρισας, το φεστιβάλ σύγχρονης σύνθεσης “outHEAR New Music Week” κ.ά.

Πλατεία Λαού – ΤΚ 41221 – Λάρισα
2410 536 886
dodiolar@yahoo.gr